Budoucnost v pití alkoholu? Tohle je Vocktail, virtuální koktejl

Velikonoce jsou tady a se svátky je v tuzemsku tradičně spojené (mírně řečeno) popíjení alkoholu. Ovšem na všechno dnes existují mobilní aplikace a zároveň jsme svědky obrovské robotizace a automatizace. Což vědce ze singapurské univerzity zjevně dovedlo k nápadu století a koncem loňského roku představili Vocktail. Virtuální koktejl.

„Podobně jako koncept cocktailu nebo mocktailu představujeme Vocktail (a.k.a. virtuální cocktail) – interaktivní nápojový přístroj, který digitálně stimuluje multisenzorické chuťové zážitky. Systém Vocktailu využívá tři běžné smyslové modality, chuť, vůni a vizualizaci (barvu), na vytvoření virtuálních chutí a rozšíření existujících příchutí nápoje,“ popisují tvůrci zařízení.

Systém je spárován s mobilní aplikací, což pomocí Bluetooth uživatelům umožňuje vytvářet virtuální chutě nastavením každé ze zmiňovaných modalit. Celý Vocktail je složen ze sklenice vložené do speciálního přístroje. Ten drží elektronický modul, tři vonné kazety (měnitelné podle potřeby jako toner v tiskárně) a tři vzduchové mikropumpy.

Když pak uživatel z přístroje pije, trojkombinace vizuálních efektů (pomocí barev), chutě (elektrická stimulace špičky jazyka) a pachových vjemů (vypouštěných pomocí mikropump) vytváří virtuální napodobení chutě.

Pochopitelně si vědci z National University of Singapore nenechali ujít šanci a rovnou se pustili do uživatelského testování. Potřebovali ověřit vliv těchto multisenzorických stimulů na vnímání virtuálních chutí. „Naše výsledky naznačují, že kombinace těchto stimulů poskytuje bohatší chuťové zážitky v porovnání s odděleným simulováním individuálních modalit,“ uvádějí.

Zatím klasické Velikonoce

„Můžete přijít do baru, přes mobilní aplikaci si objednat mojito a přizpůsobit si ho podle vlastních preferencí, například s čokoládovým aroma a kouskem banánu nebo manga. Nebo si můžete přizpůsobit vodu, aby chutnala jako vámi preferovaný ochucený nápoj, a ušetřit peníze,“ cituje portál Futurity vědce Nimesha Ranasinghe, jednoho z autorů stojícího za Vocktailem.

Využití může být zajímavé zejména pro lidi na dietách nebo s dalšími zdravotními omezeními. „Používáním této technologie může být sůl přidaná virtuálně bez zdravotních rizik. Podobně pro diabetické pacienty konzumace cukru může být dramaticky snížena bez ztráty senzorického uspokojení. Může to také zvýšit kvalitu života pacientů na chemoterapii, kteří mají snížené chuťové smysly. Existuje mnoho aplikací, které lze prozkoumat.“

Kdy se ale dočkáme Velikonoc, na kterých budeme pít virtuální drinky, které si na alkohol jen hrají, zatím není jasné. Tým stojící za vynálezem nadále pracuje na zlepšování dalších aspektů drinků (třeba šumivost) za účelem vytvoření realističtějších napodobenin. O sériové výrobě přístroje zatím jen vyjednává.

Total
2
Shares
Další články