Startup Týdne #100: Pokeat, inovativní jídlo na cesty

Michal Kočí se se svým společníkem Petrem Vakočem oba zajímají o zdravý životní styl – a oba měli pocit, že na trhu není dostatek možností, jak se stravovat ve spěchu a zároveň kvalitně. Rozběhli proto Pokeat, rychlé jídlo se vším, co by měla správná strava obsahovat.

„Přímou konkurenci nemáme, podobný produkt na českém trhu neexistuje. Nicméně většina lidí nás porovnává s práškovou formou jídla. Když bych to měl srovnat s těmi největšími na trhu, používáme opravdu kvalitní ingredience. U nás nenajdete žádný maltodextrin nebo sójový protein, jejichž jediná výhoda je nízká cena,“ popisuje Kočí v rozhovoru pro Tyinternety.

Vedení startupu: Michal Kočí (CEO), Petr Vakoč (produkt)

Investor: vlastní zdroje

Konkurence: Mana, Chia shake

Založeno: 7/2017, spuštěno 5/2018

Vysvětlete (jednou větou), co Pokeat dělá.

Vyrábíme inovativní jídlo na cesty, které dodá tělu vše, co potřebuje.

V čem jste lepší než vaše konkurence? 

Přímou konkurenci nemáme, podobný produkt na českém trhu neexistuje. Nicméně většina lidí nás porovnává s práškovou formou jídla. Když bych to měl srovnat s těmi největšími na trhu, používáme opravdu kvalitní ingredience. U nás nenajdete žádný maltodextrin nebo sójový protein, jejichž jediná výhoda je nízká cena.

Michal Kočí a Petr Vakoč

Na kterých trzích působíte? 

Momentálně jsme pouze v ČR, ale dost zákazníků máme i na Slovensku. Cca za půl roku plánujeme vstup i na jiné evropské trhy.

Jak vznikl nápad podnikat v tomhle oboru? 

Se společníkem se oba zajímáme o zdravý životní styl. Oběma nám přišlo, že na trhu není dostatek možností stravování se ve spěchu, aby jídlo bylo kvalitní. To se stalo naším podnětem pro to udělat nekompromisní zdravé jídlo, které můžete mít kdykoliv s sebou, a navíc dobře chutná.

Kolik máte zákazníků? 

Vzhledem k tomu, že prodej běží pouze dva měsíce, pohybují se čísla prozatím v řádech stovek.

Jaký vývoj očekáváte v nejbližší době?

V nejbližší době budeme rozšiřovat škálu možností, co se týče příchutí a zároveň připravujeme i rozšíření sortimentu. Naší momentální největší výzvou je uspokojovat stávající poptávku.

Máte za sebou nějaké investice, nebo financování řešíte jiným způsobem? 

Vše zatím financujeme z vlastních zdrojů.

Jak velký je váš tým? Sídlí všichni na jednom místě, nebo máte také pobočky v zahraničí?

S většinou lidí spolupracujeme externě, ale celkově se na chodu firmy podílí cca 5 lidí. Tým se každopádně bude v nejbližší době rozšiřovat.

Plánujete expanzi?

Ano, plánujeme. Cca za půl roku bychom chtěli spustit první evropský trh.

Kde svůj startup vidíte za pět let? 

Vzhledem k tomu, že nemám rád tyto odhady, tak přesná čísla neřeknu. Nicméně naše vize je jasná vyrábět zdravé potraviny bez chemie a z těch nejlepších surovin, z tohoto směru určitě neuhneme. Za 5 let bychom chtěli být určitě mezinárodní firmou.

Kdy a jakým způsobem jste se během vašeho podnikání dostali do takzvaného „fuck-upu“? Jak se podobných situací mohou ostatní firmy vyvarovat? 

Žádný „fuck-up“ zatím nenastal. Zásadní pro nás bylo vzít peníze, obětovat veškerý volný čas a doufat, že za pár let bude tato myšlenka prosperující.

Diskuze k článku