Další slibný český rozjezd na Kickstarteru – cvrččí tyčinky

Úspěch projektů na crowdfundingových portálech je většinou zřejmý už na začátku. Čím rychleji zájem backerů roste, tím spíš plán uspěje i na reálném trhu. Na Kickstarteru se teď s takovou razancí objevila nová hvězda z českého prostředí – proteinové tyčinky s cvrčky. Zajímavé? Podle přispěvatelů dost – jen během prvního dne projekt vybral skoro pětinu požadované částky a peníze mu stále přibývají.

“První den se docela vydařil – splnili jsme 17 % našeho vytčeného cíle a navíc máme ještě spoustu marketingových aktivit v záloze. Pozitivním překvapením byl hlavně přirozený zájem uživatelů Kickstarteru, přestože smolně v ten samý den v San Francisku odstartovala velká kampaň substitutu – organic tyčinky bez obsahu cvrččí mouky,” říká Radek Hušek z projektu Sens Foods s tím, že zmíněná cizí kampaň se ale na hmyz nezaměřuje a konkurencí je tak především proto, že je na portále ve stejné kategorii. Navíc své produkty míří jen na Spojené státy. Podle něj tak na české tyčinky připadá vlastně zbytek trhu.

Aktuálně mají tyčinky necelých 2 000 eur a skoro 60 backerů. Celkem je v plánu za měsíc sehnat 10 tisíc eur.

Radek Hušek se dlouhodobě zabývá entomofagií, tedy využitím hmyzu v lidské stravě. “Pro potraviny je vhodný především z hlediska udržitelnosti, nás pro tento účel zaujal ze dvou dalších důvodů: je zdravější a zajímá nás i morální hledisko. Životní podmínky zvířat se nám nelíbí. Oproti tomu cvrčci jsou zvyklí žít ve zhuštěném prostředí, nemají nervová zakončení a jsou usmrceni přirozeně – jsou vlastně zmraženi,“ vysvětluje. Společnost chce do žaludků spotřebitelů dostat nejen cvrčky, ale daleko víc hmyzu.

Sens nabízí proteinové a energetické tyčinky, dal si záležet na surovinách i videu, kterým backery láká.

Sens není jedinou společností, která se na hmyz zaměřila. V posledních letech počet takzvaných „hmyzích podnikatelů“ roste, a na zájem u kupujících si stěžovat nemůžou. Už v roce 2014 vydala společnost New Nutrition Business studii, podle které zaměření na výživné hodnoty udělalo z hmyzu „normální“ jídlo. Tyčinky jsou prý chutné. Zkusíte?

Diskuze k článku