Proč ještě nemají Timeline všichni a jak ji vypnout

Narozdíl od nečekaně rychlého plošného spuštění Timeline pro firemní stránky, které proběhlo k poslednímu březnu letošního roku, je Facebook se spouštěním nové verze profilu pro běžné uživatele o poznání rozvážnější. Přesná čísla sice neznáme, ale stačí podívat se namátkou ke svým vlastním kontaktům na Facebooku a je hned jasné, že nový profil ještě nemají zdaleka všichni.

Bojí se Facebook reakcí fanoušků?

Profil Moje historie je volně přístupný od poloviny prosince, koncem ledna pak zástupci sociální sítě oznámili, že během několika týdnů zapnou novinku plošně všem. Přestože je to už tři měsíce, dodnes u mnohých uživatelů najdeme původní typ profilu.

Server All Facebook spekuluje, že jedním z důvodů mohou být opatrnost a snaha postupně monitorovat, jak se uživatelé na novinku adaptují. Hovoří se také o tom, že Facebook vyčkává před vstupem na burzu, s tím, že o definitivní budoucnosti Timeline rozhodne až podle úspěchu tohoto kroku.

Jak ilustruje obrázek, obezřetnost Facebooku je jistě na místě. Úměrně velikosti změny je totiž již tradičně ze všech stran slyšet hlasy nespokojených uživatelů. V tomto případě požadují možnost návratu k původnímu vzhledu profilu. Této varianty se ovšem s nejvyšší pravděpodobností nedočkáme, vzhledem k tomu, že nastálo vedle sebe fungující oba typy profilů, mezi nimiž by mohli uživatelé libovolně přepínat, by Facebooku mohly způsobit pořádný logistický bolehlav.

Prostor dostávají alternativy

Oficiálním způsobem se tedy ti, kdo na Timeline již přešli, nového profilu zřejmě nezbaví. Už v lednu proto začaly na scénu přicházet nejrůznější „zachránci“ zoufalých uživatelů hledajících cestu zpět. Vesměs však šlo o podvodné odkazy snažící se vylákat od uživatelů kliknutí na tlačítko Like či reklamy a nebo jinou aktivitu.

V tuto chvíli neexistuje na Facebooku žádná možnost, jak se vrátit k původní podobě profilu. Jedinou alternativu nabízejí plug-iny pro prohlížeče – jejich nevýhodou však je, že staré rozložení profilu vidí pouze uživatelé, kteří si rozšíření nainstalují.

V polovině února se na tomto poli objevil první hráč, plugin Timeline Remove od společnosti Secunia. Ten však podle zjištění serveru All Facebook přinutil jakýkoli prohlížeč chovat se jako starší verze Internetu Exploreru, a mít zastaralý prohlížeč, to je podle nás trochu neúměrná cena za získání původního vzhledu profilu.

O dva měsíce později vydala vývojářská společnost Exoot Systems rozšíření Facebook Timeline Remover, které funguje výhradně v prohlížeči Chrome. Nainstalujete jej kliknutím na červené tlačítko „Install now“ na stránce služby.

Pak už jen stačí Google Chrome obnovit a uvidíte svůj profil v původním vzhledu. Všichni vaši přátelé, kteří nemají plug-in nainstalovaný, ale vidí váš profil ve verzi Timeline.

Facebook Timeline Remover zachycuje HTML kód zasílaný Facebookem a nahrazuje jej kódem příslušným k původnímu profilu. Služba tak bude podle svých tvůrců fungovat i poté, co Facebook do režimu Timeline definitivně přepne všechny uživatele.

Zrušit, nebo vylepšit?

Poslední vlaštovkou na tomto bojovém poli proti současnému vzhledu uživatelských profilů pak je týden starý Restyle Timeline, opět od společnosti Secunia. Jak už samotný název napovídá, novinka nemá nahradit první zmiňovaný produkt Timeline Remove, ale poskytuje alternativu všem, kteří se nechtějí Mojí historie za každou cenu zbavit, jen by si ji rádi nějak vylepšili.

Rozšíření funguje v prohlížečích Chrome, Firefox a Safari a brzy budou spuštěny verze pro Explorer a Operu. Uživatelé mají na výběr ze dvou možností přestylování své Timeline:

  • odstranění titulní fotky a převedení informací do jednoho sloupce (velmi podobné starému vzhledu)
  • převedení informací do jednoho sloupce, ale zachování titulní fotky (Timeline v jednom sloupci)

Rozšíření tedy adresuje dvě nejčastější stížnosti nespokojených uživatelů, kterým nejvíc vadí právě nové rozložení stránky na dva sloupce a velká titulní fotka. Opět nicméně platí, že upravený vzhled profilu uvidí jen ti přátelé, kteří si nainstalují stejný plug-in.

Pokud se rozhodnete rozšíření vyzkoušet, stáhnete jej kliknutím na zelené tlačítko Download na stránce služby. Následně si můžete vybrat ze dvou zmiňovaných možností.

Takto například vypadá profil Timeline převedený do jednoho sloupce. U mně došlo ke značnému zdeformování profilové fotky.

Jak je vidět, v podobě rozšíření do prohlížečů existuje několik možností, co můžete v případě nespokojenosti se svou Timeline udělat. Ve všech případech ale jde pouze o kosmetickou úpravu pro vás samotné, fungující jen ve vašem prohlížeči, případně u pár vašich známých, kteří si nainstalují stejné rozšíření. Žádný jiný způsob, jak se vrátit ke starému profilu, neexistuje, a velmi pravděpodobně ani nikdy existovat nebude.