Jak nastavit soukromí na Facebooku v éře Timeline

Timeline veškerou aktivitu, tedy komentáře, fotky, příspěvky, Like i zprávy z aplikací přehledně řadí a zobrazuje všem, kdo mají na profil přístup. Mezi ty mohou patřit i přátelé přátel, kolegové z práce a dost možná i nový šéf. A nejdéle za pár týdnů by si svá nastavení měl znovu projít úplně každý uživatel, protože Facebook novou Timeline zapne všem bez ptaní.

Limitujte kontakty

Důležité je v Timeline nastavení na profilu, ke kterému se dostanete přes malou šipku vpravo nahoře. Volbou „Nastavení soukromí“ se dostanete do potřebných formulářů. Pozornost věnujte nejprve tomu s názvem „Jak se spojujete“. Zde je možné nastavit, kdo vás může najít, kontaktovat nebo do Timeline něco napsat.

Pokud do první a třetí volby nastavíte „Friends“, tak jenom přátelé budou moci prohledávat profil nebo posílat zprávy. Druhá volba umožňuje nastavit, kdo vám může odeslat žádost o přátelství. Nastavení „Friends of Friends“ se doporučuje, nicméně je omezující pro spojení se všemi uživateli Facebooku.

Čtvrtá volba nastavuje, kdo může psát do Timeline. „Pouze já“ je nejbezpečnější, ale limituje interakce – nikdo vám nemůže napsat do Timeline vzkaz nebo sdílet jakýkoliv obsah. Volba „Přátelé“ je rozumná, ale ne každý chce, aby se na jeho profilu objevovaly vzkazy jiných.

Označování

Jak funguje označování? „Kontrola profilu“ a „Kontrola označení“ mají důležitou funkci – pokud je zapnete, můžete sami schvalovat každé vaše označení v příspěvcích nebo na fotkách. Stejně tak budete mít pod kontrolou vlastní obsah a přátelé v něm bez vašeho vědomí nic neoznačí. Jednoduše řečeno, jde o jakousi cenzuru zásahů zvenčí, od vašich přátel, což se může hodit.

Povolenky

Aplikace se odjakživa ptají na povolení pro přístup do profilu. Nyní se ovšem ptají na povolení jenom jednou, potom už zvesela sosají data z profilu podle toho, jak potřebují – a to i když aplikace není používána. Dostat v tomto ohledu situaci pod kontrolu není zas tak jednoduché a je třeba pro každou aplikaci navolit vlastní nastavení. Vše se provádí volbou „Aplikace a webové stránky“.

Nastavení se vyplatí kontrolovat a nepotřebné aplikace pravidelně odebírat. Možná budete sami překvapeni, kolik aplikací má přístup k vašemu profilu. Některé aplikace přístup k údajům na profilu potřebují a nelze toto povolení zrušit, pokud chcete aplikace používat. U každé aplikace je proto třeba zvážit, zda jí chceme za tuto cenu využívat.

Nenechte se vykrádat

„Jak uživatelé využívají vaše informace v používaných aplikacích“, to je poměrně krkolomný název další významné volby v nastavení aplikací. V tomto nastavení je možné vypnout či zapnout jednotlivé oblasti informací o vás. Znamená to pak, že k vypnutým údajům nemají aplikace a stránky přístup. V defaultním nastavení je vypnuto pouze „Mám zájem o“ a „Náboženské a politické názory“. Jistě se ale najdou další oblasti informací, které budete chtít odškrtnout.

Pozor na otisky

Nová Timeline umožňuje jednoduše prohlížet uživatelovu historii za roky zpátky. Dobrou zprávou je, že můžete vypnout tzv. Recent Activity oznámení. Jednoduše kliknete na křížek u aktivity a nastavíte volbu „Skrýt podobné aktivity“. Nechcete-li, aby se v Timeline objevovaly určité aktivity, tímto způsobem je vypnete. Běžné statusy je ovšem nutné odstraňovat jednotlivě, kliknutím na ikonku pera a volbou „Odstranit příspěvek“.

Přes „Nastavení soukromí“ se pak dá dostat do volby „Omezení nastavení cílové skupiny uživatelů u minulých příspěvků“. Zde jde omezit nastavení soukromí u všech starých příspěvků najednou, například tak, aby je viděli jenom přátelé. Hodí se omezit starší příspěvky pro nové přátele.

Ujistěte se, že každý nový příspěvek na Facebook sdílíte s tou správnou skupinou, tedy s přáteli nebo například kolegy. To nastavíte volbou vlevo vedle tlačítka „Přidat příspěvek“. Vyplatí se segmentovat co a komu posíláte, takto lze využívat Facebook i pracovně a soukromě odděleně.