Ajťáci přes prázdniny pracují jako jindy v roce, úředníci čerpají volno. Brno je pracovitější než Praha

V jakých firmách se přes léto pracuje na plno a kde lidé čerpají dovolenou? Na základě výkyvu firemních rozvážek občerstvení na porady a firemní snídaně to zmapovala služba BB Box od Bageterie Boulevard.

Její „bageta index“, nazvaný podle nejčastěji objednávaného občerstvení, vypočítává, nakolik se s létem změnila konzumace baget ve firmách. Čím větší propad v pravidelných objednávkách, tím méně je ve firmě s největší pravděpodobností porad a kolegů u pracovních stolů.

Jaké jsou výsledky? Volno si od 1. července užívají především úředníci ve státních úřadech nebo na ministerstvech. Počet porad zde podle bagetového indexu klesl o třetinu. Není to velké překvapení – část úředníků má s ohledem na prázdninový mód ministerstev a vlády volno nařízené.

Podobně jsou na tom také velké korporace, kde se počet baget v pravidelných objednávkách snížil o 25 %. Stavy kolegů v kreativních, komunikačních, digitálních a PR agenturách podle bagetového indexu klesly v prvních týdenních prázdnin asi o 10 %.

Nejpracovitější jsou vývojáři

Naopak nejpracovitější jsou lidé ve vývojářských společnostech a softwarehousech. V červenci totiž snědli stejné množství objednaných baget, jako v předchozích měsících. V některých případech se dokonce zvýšil počet objednaných firemních snídaní, což se dá jednoduše vysvětlit vyšším počtem strategických porad, na které je nyní čas. Jen se místo na osmou hodinu objednávají až na půl desátou.

Není bez zajímavosti, že letos Brno podle bagetového indexu předstihlo v pracovitosti Prahu. Zatímco v pražských firmách je celkový pokles mezi firmami asi 17 %, v Brně to je 12 %. Platí také, že ve středních a velkých firmách se pracuje od začátku prázdnin méně než v malých, přestože rozdíl činí pouhá čtyři procenta.

„Letos je to poprvé, kdy se na základě bagetového indexu Brno v pracovitosti dostalo výrazně před Prahu. Loni byly síly vyrovnané. Zároveň nepřekvapí, že ve velkých korporacích se letos v létě pracuje méně než před rokem. S ohledem na extrémní produktivitu českých firem to jasně dokazuje chuť si zaslouženě odpočinout,“ interpretuje výsledky Levon Ter-Ghazaryan, obchodní manažer Bageterie Boulevard. „Bagetový index je pochopitelně třeba brát s nadsázkou, jakkoli jsme na základě zkušenosti přesvědčeni o jeho výpovědní hodnotě.“

Jak se bagetový index počítá

Čím více firma sní baget, tím více se v ní pracuje. Bagety slouží jako občerstvení k firemním meetingům, jakou součást firemních snídané zpestřují pravidelné ranní porady nebo slouží k průběžnému občerstvení zaměstnanců. V Česku si jich firmy každoročně objednají miliony a patří k nejoblíbenějším druhům občerstvení.

Bageta index si všímá propadů v objednávkách baget (ale také wrapů, sladkého občerstvení nebo nápojů) se začátkem prázdnin (a sezony dovolených) napříč jednotlivými odvětvími a regiony a vyhodnocuje podle toho potenciální pokles či nárůst produktivity firem v mezisezonním srovnání.

Bagetový index 2019

2019

2018

Úřady a ministerstva

– 32 %

N/A

Korporace a velké společnosti

–  25 %

– 22 %

Agentury (komunikační, digitální, PR)

– 10 %

– 9 %

IT společnosti, vývojáři

+ 1 %

N/A

 

2019 2018
Praha

– 17 %

– 11 %

Brno

–  12 %

– 10 %

Firmy do 25 zaměstnanců

– 9 %

N/A

Firmy nad 25 zaměstnanců

– 13 %

N/A

Diskuze k článku