Timeline bude povinná do konce roku. Jakože už fakt

Timeline má za sebou docela dlouhou historii. První uživatelé si ji mohli vyzkoušet už téměř před rokem, v září 2011, a nebylo jich vůbec málo. Oficiální možnost dobrovolně si Timeline aktivovat nicméně přišla až v půlce prosince. Doba hájení měla původně trvat jen do února a už na konci ledna jsme poprvé psali o tom, že během několika týdnů budou mít nový profil všichni uživatelé. Na konci dubna už ale bylo asi každému jasné, že Facebook svoje plány přehodnotil.

Když máte stovky milionů uživatelů a úspěšně se blížíte miliardě, snadno dokážete každou změnou naštvat ohromné množství uživatelů, i kdyby remcalů bylo jen pár procent. Síla protestů proti Timeline ale podle všeho zaskočila i Facebook. Například v letošním hodnocení American Customer Satisfaction Index sociální síť naprosto propadla, přičemž jednou z nejčastějších výtek dotazovaných uživatelů bylo právě zavedení Timeline. A tak nepřekvapí, že Facebook zvolil opatrný postup.

Ten spočívá v tom, že Timeline aktivuje uživatelům postupně v průběhu velmi dlouhého období, aby počet momentálně naštvaných udržoval v rozumných mezích. A protože už zase tolik starých profilů nezbývá, začne nyní podle vyjádření pro server TechCrunch intenzitu migrace zvyšovat tak, aby byl před příchodem zimy každý uživatel v novém kabátě. Je to logický krok, neboť Facebook neustále přichází s novými funkcemi a vylepšeními, která se o Timeline opírají, a zachování funkčnosti pro dva typy profilů jistě není nic jednoduchého.

Poptávce samozřejmě jdou vstříc i různá řešení, jak Timeline obejít. Jen je třeba dávat pozor a nenaletět podvodníkům, kteří pod příslibem vrácení starého profilu často zneužijí naivní uživatele. Velký počet lidí například spoléhá na rozšíření pro prohlížeč, které zajistí, že na svém počítači vždy uvidíte starou podobu Facebooku. Ale pozor, další uživatelé váš profil stejně uvidí v podobě Timeline, takže tímto krokem ztrácíte přehled o tom, co se o vás ostatní z profilu dozví. A to může být velká chyba.

Timeline totiž na rozdíl od předchozího řešení poskytuje snadný přístup ke všem příspěvkům z minulosti. I proto dává Facebook každému uživateli po převedení na nový profil sedm dní na to, aby si jeho obsah přizpůsobil, než je definitivně zveřejněn. Rozhodně se vyplatí tuto dobu využít k protřídění a upravení obsahu, protože prakticky každý najde ve své minulosti věci, které bude chtít zase schovat. Navíc Timeline nabízí nové možnosti nastavení soukromí, které by byla škoda nevyužít.

V každém případě doporučujeme nováčkům seznámit se nejprve se základy fungování Timeline, například v našich článcích Facebooková Timeline konečně pro všechny. Jak ji ovládnout?Jak nastavit soukromí na Facebooku v éře Timeline.