Burger King se pustil do náhražky masa. Jeho Rebel Whopper patří k těm nejdostupnějším, na které můžete narazit

Řetězec Burger King začal dnes nabízet burger s náhražkou masa, na které „si dali opravdu záležet“. Jde o největší launch v historii značky, který zahrnuje řadu zemí včetně Česka, a to všech 28 restaurací. Kromě tuzemska se burger s názvem Rebel Whopper dostává také třeba na Slovensko, do Německa, Itálie nebo Chorvatska.

V Evropě zatím tuto variantu ochutnali zákazníci ve Švédsku. Tam podle vedení Burger Kingu přinesla nadšenou zpětnou vazbu.

Dodavatelem „masového“ základu je holandská firma Vegetarian Butcher, jejíž produkty se prodávají ve více než 4 000 prodejnách 17 zemí, a která spadá pod Unilever. Zatímco obvykle náhražky masa stojí několikanásobek toho reálného, tady se cenu podařilo stlačit tak, že za burger zaplatíte totéž, co za klasickou variantu. Surovina se dováží ze Švédska. I když se její výroba má rozšiřovat, s tuzemskem se nepočítá. Hlavní přísadou je sójový a pšeničný protein doplněný směsí bylinek. Následuje příprava stejná jako u masové varianty. „Dali jsme si opravdu záležet,“ slibuje Daniel Ryška, ředitel značky Burger King pro Česko a Slovensko.

Řetězec na ochutnávku sezval novináře, jinak ale s marketingovou podporou novinky nepočítá, výjimkou budou jen prodejny a sociální sítě. „Věříme, že si Rebel své zákazníky najde,“ říká Ryška. Necílí se přitom na vegetariány, ale na ty, kteří si občas maso dopřejí. Placka do burgeru se ostatně připravuje vedle standardní masové varianty, na stejném grilu. „Jde o klasickou chuť ikonického Whopperu, jen jsme hovězí maso nahradili masem rostlinného původu,“ dodává Ryška s tím, že je zvědavý, jestli zákazníci poznají rozdíl.

Rozdíl tu je, i když struktura, chuť připomínající grilování na ohni i dochucení je hovězí variantě velmi podobné. To, že nejíte maso, vás ale dost možná hned několik kousnutí vůbec nenapadne. Klasice pomáhá i vše ostatní – bulka, kousky cibule, rajčat, majonézy a salátu. Nezapomněli ani na okurku.

Další na řadě má být náhražka kuřecího masa. S komplet veganskou variantou Ryška aktuálně nepočítá.

Ve Spojených státech nemasovou směs dodává společnost Impossible Foods, v Evropě ale její produkty zatím neprošly schvalovacím kolečkem.

Varianty surovin s chutí podobné masu se stále rychleji rozšiřují i do klasických prodejen či fast foodů. Bezmasé burgery představil i McDonald´s, variantu kuřecího v zahraničí i KFC, rostlinné alternativy nabízejí i Rohlik.cz či Košík.cz. Obecně jsou však rostlinné náhražky dražší, než ty masové. A pokud se výrobci soustředí na to, jak vyprodukovat maso bez zabíjení zvířete, jsou postupy rovnou několikanásobně dražší.

Diskuze k článku