Startup Týdne #73: Anapur, další alternativní strava v prášku. Jak se na tom dá žít?

Alternativní způsoby stravování nacházejí své místo také v České republice – působí tady již tři výrobci „jídla z prášku“ schopného nahradit klasickou stravu (alespoň podle jejich výrobců). Jedním z nich je Anapur.

Anapur se podle slov jeho zakladatele Štěpána Andrleho od své konkurence liší zejména složením, kvalitou a původem surovin. „Anapur má nejrozmanitější složení a je pouze z rostlinných surovin, které jsou co nejméně a šetrně zpracovány. Ve složení neskrýváme ani nemáme umělá sladidla,“ popisuje v rozhovoru pro Tyinternety.

Jak to vypadá, když (dobrovolně) týden přijímáte jenom tekutou stravu? Na konci článku přinášíme recenzi.

Ve svém byznysu se Anapur zaměřuje zejména na Českou republiku, přesah však má do všech zemí Evropské unie, ve kterých si chce v nejbližší době svoje postavení i posílit. Za minulý rok se podařilo prodat celkově 4 tuny produktu.

Vedení startupu: Štěpán Andrle (zakladatel, CEO)

Investor: Vlastní zdroje

Konkurence: Ambronite, Mana

Založeno: 2015

Vysvětlete (jednou větou), co Anapur dělá…

Anapur je koktejl, který zasytí a rychle doplní všechny živiny, když není možnost nebo čas jíst zdravě.

V čem jste lepší než vaše konkurence?

Zejména ve složení, kvalitě a původu surovin. Anapur má nejrozmanitější složení a je pouze z rostlinných surovin, které jsou co nejméně a šetrně zpracovány. Ve složení neskrýváme ani nemáme umělá sladidla typu maltodextrin, nepoužíváme syntetické vitamíny a minerály a v koktejlu nejsou ani rafinované oleje nebo emulgátory. To sice zkrátí dobu trvanlivosti cca na půl roku, ale i po uplynutí minimálního data trvanlivosti splňuje Anapur normy na úrovni kojenecké výživy – normy obsahu nežádoucích látek.

Štěpán Andrle

Na kterých trzích působíte?

Soustředíme se na Českou republiku, ale přirozený přesah máme i do všech zemí EU. Hlavně Německo, Francie a Benelux.

Jak vznikl nápad podnikat v tomhle oboru?

Jako zaměstnanec v kanceláři jsem řešil problém s obědy, nekvalitními poledními nabídkami a leností navařovat si doma zdravé jídlo do práce. Během dne jsem oběd často vůbec nestíhal. Na internetu jsem pak objevil projekt Soylent, jehož zakladatel řešil stejný problém a vyřešil ho koktejlem z izolátů a vitamínů, který zalije vodou. Nápad mi přišel sympatický a jednoduchý a vyrobil jsem si svou variantu. Časem jsem složení změnil tak, aby bylo jen přírodní, bez náhražek a umělotin. Postupně ho chtělo vyzkoušet více a více lidí. Když jsem se za pár měsíců přistihl, že doma míchám desítky kilogramů své směsi, rozhodl jsem se, že je načase udělat z toho oficiální produkt a založil jsem firmu.

Kolik máte zákazníků?

Jsou jich stovky a každý den mezi pravidelné odběratele přibývají noví zvědavci nebo lidé, kteří produkt viděli u svých kolegů.

Jaké jsou vaše tržby a jakým tempem rostou?

Za 2016 jsme prodali něco ke čtyřem tunám Anapuru. Co se týče vývoje, snažíme se nyní směřovat to k plynulému růstu bez náhlých výkyvů, které nám občas během chvíle vyprodaly sklad a naštvaní zákazníci museli čekat.

Jaký vývoj očekáváte v nejbližší době?

Ve spolupráci s odborníky pracujeme na hromadě novinek a Anapur brzy získá i nový kabát. Očekáváme tedy spoustu změn k lepšímu a naši zákazníci se už také těší. Mají na co.

Máte za sebou nějaké investice, nebo financování řešíte jiným způsobem?

Financování funguje z osobních zdrojů. Nějaký čas probíhala i jednání s několika investory, ale nepotkali jsme se ve vzájemných očekáváních a podmínkách.

Jak velký je váš tým? Sídlí všichni na jednom místě, nebo máte také pobočky v zahraničí?

Na fungování Anapuru se podílí osm lidí. Každý pracuje, kde se hodí a jak je potřeba. V podstatě vše funguje přes internet. Komunikace, objednávky, finance. Internet je hlavní prodejní kanál a nápadem jsem se také inspiroval na internetu. Stejně tak všechny legislativní náležitosti i dodavatele jsme dohledali a nastudovali na internetu. Dá se tedy říci, že Anapur, ač jde o produkt zdravé výživy, je internetová záležitost. Škoda jen, že firmu nešlo založit přes internet, jako to lze jinde v EU.

Plánujete expanzi?

Ano, hlavně více do zemí Evropské unie.

Kde svůj startup vidíte za pět let?

Do budoucna bychom chtěli zaujmout pevné místo v jídelníčku lidí, kteří se chtějí vyváženě stravovat, ale bojují s nedostatkem času. Celý trh je stále ještě v počátcích a bude se teprve muset očistit o produkty, které se tváří jako zdravé a přírodní, ale jsou jen plné sladidel nebo cukru. Věříme, že ty poctivé produkty z prvotřídních surovin zůstanou, a lidé ocení kvalitní složení bez náhražek. Rádi bychom také šli naproti některým zákazníkům, kteří mají specifické stravovací nároky a zatím museli sahat po farmaceutických přípravcích. I zde je prostor pro to dělat to přírodní cestou a levněji.

Kdy a jakým způsobem jste se během vašeho podnikání dostali do takzvaného „fuckupu“? Jak se podobných situací mohou ostatní firmy vyvarovat?

Občas může takový fuckup být i trochu pozitivní věc. Jednou nám díky zmínce na internetu vylítly objednávky na několik set během pár dní a sklad se úplně vyprodal, protože jsme na takový nárůst nebyli připraveni. Uplynulé týdny byly náročné na komunikaci s naštvanými zákazníky, kteří chtěli své zboží co nejdříve. Plánování takovýchto výkyvů je tedy určitě na místě, i když se dá často jen těžko předvídat.

Týden na tekuté stravě – přežili jsme s Anapurem

Ne, nestrávili jsme týden na kapačkách. Pouze nás zajímalo, jestli je možné přežít alespoň týden jen díky tekutému jídlu. V poslední době vzbuzuje právě tento typ stravy všechny možné emoce od fanatického obdivu po odpor. Existuje ale řada důvodů, proč alespoň částečně klasickou stravu nahradit. Kromě logických časových důvodů a nenáročné přípravy totiž moderní výrobky obsahují všechno, co vaše tělo potřebuje, včetně všech vitamínů, minerálů a dalších živin. Teoreticky by tak mělo být schopno přežít pouze ze směsi prášku a vody.

Trendu rychlého a současně zdravého životního stylu, který tento typ stravování nabízí, se rychle chytily značky jako Soylent. Ani v Čechách však nezůstáváme pozadu, na trhu tu působí hned tři výrobci – MANA, Anapur a Nutberg.

Právě druhý jmenovaný se stal naši volbou pro sedmidenní test, během kterého se dva dobrovolníci uvolili „přežít“ pouze na něm. Veganský koktejl bez éček a syntetických vitamínů vyzkoušeli Andrea a Jirka.

35 sáčků, 7 dní a 2 testeři

Podle zakladatele Štěpána Andrleho je hlavním účelem Anapuru nabídnout vyváženou stravu lidem, kteří nemají na jídlo moc čas, ale chtějí se vyhnout fastfoodům. To se zamlouvalo i Andree.

„Byla jsem nadšená, že nebudu muset řešit co jíst a budu mít zdravé jídlo jednoduché na přípravu,“ komentuje začátky. Doporučených 5 sáčků denně, které pokryjí potřeby dospělého člověka, však nedodržela. „Anapur jsem zkoušela v různých provedeních – s mlékem, s banánem, malinami, borůvkami, ale stejně jsem nebyla schopná vypít 5 sáčků za den. Vypila jsem většinou 3 a ještě snědla třeba banán nebo pomeranč, díky čemuž mi nechybělo kousání.“

Jirka šel do testování s nadšením, které ho opustilo až po 4 dnech. „Anapur mi chutnal jak samotný, tak s obměnami. Dával jsem si místo vody mléko, přidával mražené ovoce, protože to jednak přidalo chuť a navíc taky ochladilo nápoj,“ popisuje první dojmy. „Po dobu 4 dní jsem vydržel jíst 5 sáčků denně a žít čistě jen na Anapuru. Po čtyřech dnech mě však rozbolela hlava, asi jak se tělo vzpamatovávalo z jiné stravy, a tak jsem toho nechal,“ popisuje komplikaci, která může s přechodem z tuhé na tekutou stravu nastat. Ukončil tak testování dříve, přesto ale oceňuje jeho benefity. “Žít jen na tekuté stravě je trošku extrémní, nicméně Anapur se skvěle hodí například do kanceláře. Vyhovuje mi, že když mám hlad a vím, že nestíhám a nechci řešit jídlo, můžu si jen namíchat Anapur. Je rychle připravený a zasytí,“ uzavírá.

Andrea vydržela možná i díky nižšímu dávkování a současnému pojídání ovoce celý týden. „Co mi ale chybělo, byly výraznější chutě. Celkově mě chuť Anapuru nezaujala, ale díky zaměňování a přidávání ingrediencí byl celý týden snesitelnější,“ komentuje chuťové překážky. S Jirkou se shoduje, že přežívat pouze na tekuté stravě nebylo ideální ani lehké. „Občasné vypití v časovém presu dává větší smysl.“

Přestože většina lidí patrně nevyužije Anapur jako jediný zdroj potravy, má podle obou účastníků význam v jednorázových situacích. Podle Andrleho je rovněž dobrým pomocníkem při hubnutí, ačkoliv není pro shazování váhy primárně určen. Jeho síla je ve vyváženém složení bohatém na vlákninu, která pomáhá srovnat zažívání a dodat tělu potřebnou energii.

Závěrem našeho zkoumání je, že Anapur je super v momentě, kdy buď nestíháte vařit, zajít si na oběd, nebo se potřebujete soustředit na něco důležitého a zároveň nechcete dělat kompromisy ve zdravém stravování.

Diskuze k článku