Palíto: Český projekt (opravdu pálivých) chilli omáček s přesahem do Ugandy

Když už nevíte, kde hledat inspiraci pro svůj projekt, najdete ho v jídle. Češi jsou údajně třetím nejtlustším národem v Evropě, a právě na jídlo slyší. Důkaz se teď rodí i v akcelerátoru Point One patřícího pod Českou zemědělskou univerzitu. 

Jsou to chilli omáčky. Projekt s názvem Palíto vyhrál soutěž podnikatelských inkubátorů nesoucí název United Incubators Contest. Porotu zaujal proto, že už vyrábí a prodává, ze zakladatele srší nadšení a tým má dokonce jet do Ugandy školit, jak se pěstují chilli papričky. Na zemi ve střední Evropě celkem zajímavé.

„Vyrábíme z nejpálivějších papriček světa, podle receptur testovaných otrlými paložrouty,“ říká pro TyInternety Daniel Všetečka, který rozběhl podnikání díky své lásce k pálivým jídlům.

Mimochodem, sám v téhle oblasti taky soutěží a loni vyhrál první místo ocenění Plechová huba. Letos ale kvůli žaludku skončil na třetí příčce.

Ze sto kil na dvě a půl tuny

Všetečka se k Palíto dostal v podstatě náhodou – po nástupu na ČZÚ se rozhodl pěstovat vlastní papričky. Nakonec jich měl tolik, že z nich dělal omáčky pro vlastní potřebu, zbytek rozdal kamarádům. Projektu se ale během let věnoval stále víc, až nakonec založil vlastní byznys.

Do omáček si pěstuje většinu chilli papriček sám v České republice. Tady taky aktuálně řeší nové plochy, v čemž mu má pomoct stavba velkokapacitních foliovníků.

Složitější je to během zimy, která tu není pro plody pěstované obvykle v teplejších státech úplně ideální. Tady si Všetečka pomohl pobytem v programu Erasmus – našel partnery ve Španělsku (kde bude omáčky prodávat taky) a pouští se do celoroční výroby.

Oficiálně firma podniká od letošního května a má přes 2 200 evidovaných kusů prodaných skleniček. „Jedná se o prodej koncovému spotřebiteli, jinak dodáváme i do vybraných restaurací ve větších baleních, než jsou klasické 100 a 200 ml skleničky,“ popisuje Všetečka.

V plánu je ovšem další rozvoj. „Chceme pro příští sezónu zvednout produkci chilli papriček z přibližně 100 kilo na dvě a půl tuny,“ říká Všetečka. A doplňuje, že se pravděpodobně dostane i mimo Evropu. „Byla nám nabídnuta možnost podílet se na začínajícím projektu rostlinné produkce v Ugandě. Práce máme na roky do budoucna,“ říká s úsměvem.

Hledej mladé talenty

Palíto je na označení startup poměrně nezvykle zaměřená firma. Nakročeno ale má. A že může uspět, dokazuje i nedávný zájem o další český projekt spojený s jídlem – cvrččí tyčinky, které se mimochodem soutěže také účastnily, ovšem poněkud méně úspěšně. Jeho zakladatel Radek Hušek ze Sens Food už ale potenciál dokázal v létě, kdy uspěl s kampaní na Kickstarteru. Cílem bylo nasbírat 10 tisíc eur na rozjezd. Místo toho jich teď má přes 13.

Screen Shot 2016-08-18 at 10.14.55

Vysoké školy se vůbec o podporu talentů snaží stále výrazněji. Soutěže se účastnilo České vysoké učení technické a jeho Inqbay, Česká zemědělská univerzita a Point One, Vysoká škola ekonomická a xPort. Během klání uveřejnily zároveň iniciativu United Incubators, která vznikla s cílem většího propojení a spolupráce mezi univerzitami v oblasti podpory mladých talentů a podnikání obecně.

Diskuze k článku