Bookio.cz: Češi rezervace restaurací nechávají na poslední chvíli

Udělejte si rezervaci do restaurace alespoň dva dny dopředu a máte místo skoro jisté, radí Bookio.cz, jeden z řady nových českých rezervačních systémů. Podle statistiky vytvořené z dat o několika desítkách tisíc online rezervací předběhnete rezervací v dvoudenním předstihu 83 procent všech hostů. Přitom celých 48 procent lidí dělá rezervace jen 24 hodin předem a víc než třetina rezervuje jen čtyři až pět hodin před plánovanou návštěvou.

Nejvíce rezervací je na pátek a sobotu, dny, po kterých následuje pracovní volno. To samozřejmě má logiku, nikdy totiž nevíte, jestli se vám po večeři nebude chtít ještě chvíli posedět. Mít jistotu, že druhý den nemusíte nikam vstávat, případné rozhodování značně ulehčuje.

Naopak nejméně oblíbenými dny pro návštěvu restauračního zařízení jsou neděle a pondělí. V pondělí lidé raději než na jídlo vyrazí do kavárny, aby se povzbudili při počátku nového pracovního týdne. To potvrzuje Scuk.cz, podle něhož kavárny skutečně mají v pondělí nejvyšší podíl hostů z celého týdne.

A v kolik hodin lidé chodí jíst, alespoň soudě podle časů jejich online rezervací? Z celého dne je nejpopulárnější sedmá hodina večerní, na kdy je celá čtvrtina rezervací. Druhé místo obsadil čas šest večer, top 3 pak uzavírá polední oběd. Více o rozložení rezervací během celého týdne najdete v přiložené infografice.

Bookio_infografika_Cesi_rezervace